Sunday, 22 November 2009

MASALAH PAFA YANG MEMANJANG

Nampaknya DS Nizar masih tidak puas dengan keghairahannya untuk mencapai kemuncak perlawanan politik negeri Perak. Kali ini diheret pula masalah PAFA sambil menuduh saya tidak bertindak seperti kerajaan Kelantan yang kononnya membantu KAFA walaupun diketuai oleh Tan Sri Anuar Musa dari UMNO.

Lalu sayapun menelefon Tan Sri Anuar samada benar atau tidak kerajaan Kelantan membantu Persatuan Bolasepak Kelantan?

Anuar menjawab bahawa sepanjang beliau menjadi Presiden KAFA tidak pernah menerima bantuan daripada kerajaan Kelantan. Cuma baru-baru ini apabila Kelantan sudah hampir memenangi Piala Malaysia
Nizar menuduh saya seperti tidak gentleman dan berjiwa besar untuk membantu PAFA meskipun beliau terus menjadi Presiden.

Saya ingin menegaskan sekali lagi bahawa saya tidak pernah mencampuri urusan pentadbiran bola Sepak Perak di sebalik tuduhan Nizar terhadap saya. Pertama kali kenyataan saya dikeluarkan dalam media khususnya akhbar Sinar Harian adalah berpunca daripada soalan wartawan sendiri yang bertanya secara umum tentang pentadbiran bolasepak negeri yang semakin lemah dan kedudukan Perak yang semakin ketinggalan. Saya sebutkan bahawa soal itu tidak sepatutnya ditujukan kepada saya kerana saya bimbang kalau saya jawab nanti dikatakan saya cuba mencampuri urusan pentadbiran yang diterajui Nizar.

Tetapi secara umumnya apabila kita rasa sudah tidak boleh memimpin elok diserahkan kepada mereka yang lebih mampu. Ini kerana pada pandangan saya bolasepak tidak harus dijadikan medan politik bagi mengembang pengaruh parti atau memuja individu.

Tekaan saya tepat sekali apabila jawaban saya itu dijadikan sebagai modal politik Nizar untuk mengkritik saya. Sejak itu saya hanya mendiamkan diri kerana takut nanti dianggap cuba menggugat singgah sana kekuasaan Nizar sebagai Presiden PAFA. 

Tetapi terjahan demi terjahan dibuat bagi meraih simpati buatnya dan menjadikan modal untuk mengkritik saya. Ini termasuklah dengan membuang mereka yang tidak sependapat dengan beliau seperti yang berlaku ke atas PengerusiKelab  Penyokong Bolasepak Perak Sdra Jamil. Manakala dalam masa yang pihak PAS pula melancarkan kempen mengutip derma kononnya untuk menyelamatkan bolasepak Perak.

Kemelut ini nampaknya masih berterusan. Saya tidak nampak bagaimana ia tidal dapat diselesaikan sekiranya Nizar menyayangi bolasepak negeri lebih daripada politik dan kepentingan diri. maka kerajaan Kelantan pun membuat kenyataan pemberian hadiah dan lain-lain kepada pemain-pemain yang dipencilkan selama ini. Ia adalah tindakan politik untuk mengambil hati rakyat kerana bolasepak adalah sukan kegemaran ramai.